Ryby Morza Bałtyckiego

Pierwszą, bardzo często nad polskim morzem spotykaną rybą jest Śledź Bałtycki charakteryzujący się tłustym i miękkim mięsem. Łowi się go przede wszystkim przy wschodnich wybrzeżach Bałtyku.  Kolejna, uwielbiana przez smakoszy ryba to szprot. Cechuje się dość zbitym, ale za to niezwykle wyrazistym mięsem.

Jedną z większych, żyjących w Bałtyku ryb jest Dorsz. Ma białe i nieco słodkawe mięso. Może osiągnąć nawet 90 cm długości. Jedną z mniej znanych ryb jest Belona. Jej mięso jest bardzo delikatne, ale jednocześnie dość suche. Łowi się ją przede wszystkim na płytkich, przybrzeżnych wodach. Inną, często spotykaną bałtycką rybą jest flądra. Jej mięso jest białe i bardzo soczyste, nie ma zbyt wielu ości.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URI

Leave a Reply